Menu
Winkelkar 0

Hopboerderij Van Begeerte

Humulus lupulus, beter gekend als hop is een plant die door biologen wordt beschreven als lid van de hennepfamilie of Cannabaceae, een familie van bedektzadigen of bloemplanten. De familie bestaat uit twee geslachten, enerzijds de Cannabis hennep – vooral gekend als drug – en daarnaast dus de Humulus lupulus, hoofdzakelijk gekend als plant waarvan de vruchtkegels gebruikt worden als conserveer- en smaakmiddel bij de bereiding van bier.

We put hops in our beer, it's only natural! 

Sinds 2015 kweken we op Hopboerderij Van Begeerte enkele specifieke hopvariëteiten om mee te brouwen.

Hop is een vaste plant - wat wil zeggen dat hij langer dan twee jaar leeft en meermaals tijdens de levensduur bloeit. De plant overwintert als wortelstok (rhizoom) en de jaarlijkse scheuten groeien als rechtswindende klimplant uit tot ranken die tot wel 6 meter hoogte kunnen bereiken.

De bladeren zijn tegenoverstaand, lang gesteeld met steunblaadjes aan basis van de bladsteel, en hebben een hartvormige voet en gezaagde rand. Meestal zijn ze gelobd, met drie, soms vijf lobben.

blad van de hopplant

De bloemen, die in Noordwest-Europa verschijnen van juli tot september, groeien in pluimen in de bladoksels, bij de mannelijke bloeiwijzen staan de bloemen afzonderlijk aan het eind van de pluimsteeltjes, bij de vrouwelijke bloeiwijzen staan  aan het eind van de pluimstelen aartjes met meerdere bloemen.

Humulus Lupulus

source: Humulus Lupulus - Köhler's Medizinal Pflanzen 072.jpg

Hieruit ontwikkelen zich de karakteristieke 'bellen', eivormige vruchtkegels die in augustus aan de vrouwelijke plant groeien en die als conserveer- en smaakmiddel worden gebruikt bij de bereiding van bier.

Hop in bier

In de vruchtkegels of hopbellen van de vrouwelijke plant vormen zich gele lupulinekorreltjes met een hoog gehalte aan alfa- en betazuren en etherische oliën die zorgen voor de kenmerkende aroma's. Initieel werd hop aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel maar tegenwoordig wordt het hoofdzakelijk toegevoegd voor de bittere smaak en het aroma.

Hop wordt toegevoegd tijdens het maïschen (eerder uitzonderlijk), tijdens het koken, of tijdens en na het vergisten.

 

Overzicht van de hopveriëteiten die wij zelf kweken 

Variëteiten van Amerikaanse oorsprong

  • Cascade

Variëteiten van Duitse oorsprong

  • Hallertauer Magnum
  • Hallertauer Saphir

Variëteiten van Engelse oorsprong

  • Target
  • Whitbread Goldings Variety