Menu
Panier 0

Hopboerderij Van Begeerte

Allez hop!

Humulus lupulus, beter gekend als hop is een plant die door biologen wordt beschreven als lid van de hennepfamilie of Cannabaceae, een familie van bedektzadigen of bloemplanten. De familie bestaat uit twee geslachten, enerzijds de Cannabis hennep – gekend als drug – en daarnaast dus de Humulus lupulus, hoofdzakelijk gekend als plant waarvan de vruchtkegels gebruikt worden als conserveer- en/of smaakmiddel bij de bereiding van bier.

Sinds 2015 kweken we op onze Hopboerderij Van Begeerte in de Antwerpse Zuidrand enkele specifieke hopvariëteiten waarmee we zelf brouwen.

jonge plant => wortelvorming => volwassen kroon 

Hop is een vaste plant - wat wil zeggen dat hij langer dan twee jaar leeft en meermaals tijdens de levensduur bloeit. De plant overwintert als wortelstok (rhizoom) en de jaarlijkse scheuten groeien als rechtswindende klimplant uit tot ranken die tot wel zes meter hoogte kunnen bereiken. Op ons hopveld in de Antwerpse Zuidrand (Lint) laten we ze ongeveer vier meter hoog opklimmen waarna we ze horizontaal leiden in onze trellis.

trellis

De bladeren van de hopplant zijn tegenoverstaand, lang gesteeld met steunblaadjes aan basis van de bladsteel en hebben een hartvormige voet en gezaagde rand. Meestal zijn ze gelobd, met drie, soms vijf lobben.

blad van de hopplant

gezaagde blandrand, met drie lobben

De bloemen, die in Noordwest-Europa verschijnen van juli tot september, groeien in pluimen in de bladoksels, bij de mannelijke bloeiwijzen staan de bloemen afzonderlijk aan het eind van de pluimsteeltjes, bij de vrouwelijke bloeiwijzen staan aan het eind van de pluimstelen aartjes met meerdere bloemen.

vrouwelijke aartjes

Humulus Lupulus

bronvermelding: Humulus Lupulus - Köhler's Medizinal Pflanzen

Uit die hopbloemen ontwikkelen zich de karakteristieke 'bellen', eivormige vruchtkegels die in augustus aan de vrouwelijke plant groeien en die als conserveer- en smaakmiddel worden gebruikt bij de bereiding van bier.

hopbellen

Hop en bier, een perfect huwelijk sinds mensenheugenis

In de vruchtkegels of hopbellen van de vrouwelijke plant vormen zich gele lupulinekorreltjes met een hoog gehalte aan alfa- en betazuren en etherische oliën die zorgen voor de kenmerkende aroma's. Initieel werd hop aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel maar tegenwoordig wordt het hoofdzakelijk toegevoegd voor de bittere smaak en het aroma.

Al onze hopbellen worden met de hand geplukt. Alleen de beste hopbellen worden verzameld en als ingrediënt gebruikt in onze bieren. 

hoppluk

Onze hopbellen wordt toegevoegd tijdens het maïschen (eerder uitzonderlijk), tijdens het koken, of tijdens en na het vergisten. Onmiddellijk na de hoppluk brouwen we met kraakverse, groene hopbellen.

 

Onze hopbellen worden ook gedroogd en vacuüm verpakt zodat we er een heel jaar lang mee kunnen brouwen.

Overzicht van de hopvariëteiten die wij zelf kweken en waarmee wij brouwen: 

Variëteiten van Amerikaanse oorsprong

  • Cascade

Variëteiten van Duitse oorsprong

  • Hallertauer Magnum
  • Hallertauer Saphir

Variëteiten van Engelse oorsprong

  • Target
  • Whitbread Goldings Variety

 

 

Waar wordt er hop gekweekt?

Most of the world’s hop production is concentrated between both the northern and southern latitudes 35 and 55. In 822, hops were first used in northern France for brewing. In the Somme Valley near Amiens France, Father Abalhard, a Benedictine convent in Corbie, was the first to describe that the monks used wild hops in their beer.

In the late 1100s, commercial hop cultivation began in northern Germany, giving local breweries early Hallertau and Spalter varieties. The antiseptic properties of hops preserved beer for a longer period of time, leading to rapid and widespread use in brewing.

Hops grow best in the temperature range of -15 to 30 degrees Celsius. The plants also tolerate a wide range of precipitation levels, can easily withstand drought and can create a rainfall color of between 250-800 mm per year in humid environments. Hop plants require 120 days of uninterrupted frost-free days to reach maturity with more than 15 hours of sunlight. Rich soil is essential.

The state of Washington produces more than 69% of all hops grown in the U.S., most of which comes from the Yakima Valley. The Willamette Valley in Oregon and the Treasure Valley in south-western Idaho are the other two major hop-growing regions. 99% of hops grown in the United States are grown in the Northwest Pacific.

---