Menu
Panier 0

Hopboerderij Van Begeerte

Humulus lupulus, beter gekend als hop is een plant die door biologen wordt beschreven als lid van de hennepfamilie of Cannabaceae, een familie van bedektzadigen of bloemplanten. De familie bestaat uit twee geslachten, enerzijds de Cannabis hennep – gekend als drug – en daarnaast dus de Humulus lupulus, hoofdzakelijk gekend als plant waarvan de vruchtkegels gebruikt worden als conserveer- en/of smaakmiddel bij de bereiding van bier.

Sinds 2015 kweken we op Hopboerderij Van Begeerte enkele specifieke hopvariëteiten waarmee we zelf brouwen.

Hop is een vaste plant - wat wil zeggen dat hij langer dan twee jaar leeft en meermaals tijdens de levensduur bloeit. De plant overwintert als wortelstok (rhizoom) en de jaarlijkse scheuten groeien als rechtswindende klimplant uit tot ranken die tot wel zes meter hoogte kunnen bereiken.

De bladeren zijn tegenoverstaand, lang gesteeld met steunblaadjes aan basis van de bladsteel en hebben een hartvormige voet en gezaagde rand. Meestal zijn ze gelobd, met drie, soms vijf lobben.

blad van de hopplant

De bloemen, die in Noordwest-Europa verschijnen van juli tot september, groeien in pluimen in de bladoksels, bij de mannelijke bloeiwijzen staan de bloemen afzonderlijk aan het eind van de pluimsteeltjes, bij de vrouwelijke bloeiwijzen staan aan het eind van de pluimstelen aartjes met meerdere bloemen.

Humulus Lupulus

bronvermelding: Humulus Lupulus - Köhler's Medizinal Pflanzen

Uit die hopbloemen ontwikkelen zich de karakteristieke 'bellen', eivormige vruchtkegels die in augustus aan de vrouwelijke plant groeien en die als conserveer- en smaakmiddel worden gebruikt bij de bereiding van bier.

Hop in bier

In de vruchtkegels of hopbellen van de vrouwelijke plant vormen zich gele lupulinekorreltjes met een hoog gehalte aan alfa- en betazuren en etherische oliën die zorgen voor de kenmerkende aroma's. Initieel werd hop aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel maar tegenwoordig wordt het hoofdzakelijk toegevoegd voor de bittere smaak en het aroma.

Al onze hopbellen worden met de hand geplukt. Alleen de beste hopbellen worden verzameld en als ingrediënt gebruikt in onze bieren. 

hoppluk

De hopbellen wordt toegevoegd tijdens het maïschen (eerder uitzonderlijk), tijdens het koken, of tijdens en na het vergisten. Onmiddellijk na de hoppluk brouwen we met verse, groene hopbellen.

 

Onze hopbellen worden ook gedroogd en vacuüm verpakt zodat we er een heel jaar lang mee kunnen brouwen.

Overzicht van de hopvariëteiten die wij zelf kweken en waarmee wij brouwen: 

Variëteiten van Amerikaanse oorsprong

  • Cascade

Variëteiten van Duitse oorsprong

  • Hallertauer Magnum
  • Hallertauer Saphir

Variëteiten van Engelse oorsprong

  • Target
  • Whitbread Goldings Variety